Arte marţiale – judo

Judo este tradus sub numele de “Calea supletii” , rădăcinile sale găsindu-se într-o artă marțială mai veche numită ju-jitsu, a cărei origine este pierdută în anii de antrenament și practicare de către majoritatea japonezilor. Cel care pune bazele judo-ului modern, prin muncă și sudoare, este Jigoro Kano (1860-1938), acesta înlăturând toate elementele periculoase pe care le are insușite arta ju-jitsu.

Principiile sale de bază se bazează pe folosirea supleţei în locul forţei brute. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări şi luxări. În 1964 judo a devenit proba olimpică

Judo-ul are o gamă mare de procedee tehnice, unele pentru luptă din picioare NAGE-WAZA, altele pentru luptă la sol NE-WAZA, acestea conferindui dinamism și spectaculozitate stimulând totodată imaginația combinativă și gândirea creatoare a sportivilor. Marea diversitate a tehnicii judo-ului se datorează pozițiilor multiple din care un judoka poate să atace, să se apere sau să contraatace, precum și acțiunile multiple permise în timpul unei angajări. Astfel se pot efectua diferite tipuri de aruncări, acțiuni de imobilizare, ștrangulare sau luxare, toate acestea putându-se executa cu diferite segmente ale corpului: brațe, picioare, sold, abdomen, piept, etc.

Sportivii de Performanță de la Palatul Copiilor Mureș condusi de profesorul Oláh Sándor participș anual la multe concursuri organizate de Federația Română de Judo și cluburi de Judo din țară si din alte țări aducând premii si medali Naționale și Internaționale.

în anul școlar 2015-2016 secția de Judo a Palatului Copiilor Mureș cu grupa de performanță a obținut 14 medalii de la concursuri județene, 17 medalii de la concursuri interjudețene, și 10 medalii de la concursuri naționale.

Profesor coordonator: Oláh Sándor

Contact

Adresă: B-dul 1 Decembrie 1918, nr.93, Mun. Tîrgu-Mureş, judeţul Mureş

Telefon: 0265-261009, 0265-264321

E-mail: office[at]palatulcopiilormures.ro, pctgmures[at]yahoo.ro

facebook